ZA POŠKODBE, MASAŽE IN REGENERACIJO PO TRENINGU

ZA POŠKODBE, MASAŽE IN REGENERACIJO PO TRENINGU

Kakovostni stimulatorji nam ponujajo mnogo različnih programov, namenjenih rehabilitaciji, zdravljenju poškodb in krepitvi različnih tipov moči. Hkrati omogočajo tudi programe (npr. aktivna regeneracija, masaža, sprostitev endorfinov ...), ki so namenjeni sproščanju mišic po treningu.

KAJ JE ELEKTROSTIMULATOR?

Elektrostimulator je naprava, ki omogoča trening ... brez treninga in odpravo bolečin ... brez tablet.

S posebnimi impulzi omogoča konstantno krčenje izbranih mišičnih skupin brez fizičnega utrujanja ter blokira prenos signalov bolečine do možganov. Elektro-mišični stimulatorji reproducirajo natanko enake fiziološke učinke na motorični živec kot možgani in povzročijo, da se mišica skrči. Elektro-mišični stimulator se lahko pohvali z visoko kakovostjo, močjo in natančnostjo, kar je podlaga za intenzivno mišično vadbo brez utrujanja psihe ali srca ter minimalno obremenitvijo sklepov in vezi ...

Treba pa se je zavedati, da je elekro stimulator le odlično dopolnilo treningu in ne predstavlja njegove osnove, prav tako pa ne odpravi vzroka akutne ali kronične bolečine, temveč samo lajša posledice. Z elektrostimulatorjem si skrajšate čas rehabilitacije vaše poškodbe ali pa bolečino.

DELOVANJE

  • Operacijski princip elektrostimulacije je zelo enostaven, varen in v primerjavi z zdravili ... nima stranskih učinkov. Stimulator reproducira impulze na motorični živec na natanko enak učinek kot naši možgani in tako povzroči krčenje mišice. Električni impulz bodisi možganov bodisi elektrostimulatorja vzdraži motorični živec, ki zatem pošlje informacijo o krčenju mišici sami, sledi mišična kontrakcija (krčenje mišice). Včasih možgani vzdražijo motorični živec z maksimalnim električnim impulzom, kar povzroči v najmanjši meri nenadzorovano, prehitro in bolečo mišično kontrakcijo, včasih celo resno poškodbo.
  • Z uporabo elektrostimulatorjev se Vam ta scenarij ne bo zgodil. Elektrostimulatorji oddajajo optimalne električne impulze, ki so pravokotni, bifazni in simetrični, trajanje impulza pa je odvisno od vzdržljivosti trenirane mišice. Programi namreč upoštevajo fiziolo- gijo mišice (hitra in počasna mišična vlakna) ter njeno kvaliteto (ali je mišica pomembna za moč, eksplozivnost ali vzdržljivost). Zato je vsaka mišična kontrakcija z elektrostimulatorjem varna in neboleča.
  • Vaše telo se tudi nenehno spopada z bolečinami. TENS elektrostimulacija podpira in olajša ta boj ... potrebno je le, da na mesto, kjer se bolečina pojavlja, postavite dve elektrodi. Stimulator zatem reproducira na motorični živec elektroimpulz, s katerim blokira bolečino. Resda lahko bolečino prav tako blokira korenita masaža spornega predela telesa, vendar je TENS elektrostimulacija dosti bolj učinkovita. Največkrat TENS programi uporabljajo pri blokiranju bolečin stimulacijo visokih frekvenc, ki je prvi izbor fizioterapevtov tako pri akutnih, kot kroničnih bolečinah. Ti impulzi spodbudijo živčni sistem, da ta s svojimi mehanizmi blokira bolečine. Takšen način elektrostimulacije lahko uporabljate neštetokrat, vsak tretma pa naj traja najmanj 30 minut. Drugi način blokiranja bolečine je stimuliranje obolelega mesta z uporabo nizkih frekvenc, kjer mišico pripravimo do stanja, ko izloči posebne encime ... endorfine. Elektrostimulacijo z nizkimi frekvencami lahko uporabljate 20-45 minut, trikrat na dan, takšna stimulacija pa vidno utrudi mišice, zato bo počitek po tretmajih še kako dobrodošel.
  • Bolečine med samo stimulacijo takoj izginejo, blagodejni učinki pa velikokrat trajajo še dolgo potem, ko smo elektrostimulator pospravili v predal. Prav tako TENS elektrostimulacija poveča pretok krvi po telesu, kar izboljša zasičenost naših mišic s kisikom in jih hitreje regenerira. Vendar previdno ... TENS programi ne zdravijo samega vzroka bolečine. Če se bolečina neprestano pojavlja, vsekakor obiščite svojega osebnega zdravnika.

UPORABA PRI ZLOMIH KOSTI

Če želimo ustvariti okolje, primerno za zdravljenje zloma, je prva stvar prekinitev kroga ponavljajočih se obremenitev. Počitek je potreben od 4 do 12 tednov, odvisno od mesta in velikosti zloma in od zahtevnosti športa.

Pri počitku se veliko uporabljajo elektrostimaulacije na mestu zloma, predvsem programi, ki zmanjšujejo bolečino (TENS in pozneje endorfinski protibolečinski program). Na boleče mesto nalepimo elektrode in jih povežemo z elektrostimulatorjem. Ta proizvaja nežen električni tok, ki sbodbuja naš živčni sistem, da s svojimi mehanizmi ustavlja bolečinske impulze. Stimulacija naj traja vsaj 30 minut in naj se ponavlja večkrat na dan.

Pomemben del rehabilitacije je tudi ohranjanje dobre mišične moči in kardio-respiratorne kondicije. To dosegamo s kakovostnim pro- gramom vadbe v fitnesu, ki jih kombiniramo z elektrosmulacijo mišice. Pri kakovostnih in prosto dostopnih športnih elektrostimu- latorjih imamo že vnaprej nastavljene programe in najprimernejše frekvence za določeno mišično skupino in vrste njene stimulacije. Poleg protibolečinskih programov in programov za krepitev mišic se vseh 12 tednov priporoča tudi uporaba vaskularizacijskih programov elektrostimulacije, ki omogočajo boljšo prekrvavitev pokostnice in s tem boljšo preskrbo kostnih celic s snovmi, potrebnimi za regeneracijo. Po 12 tednih se glede na magnetno-resonančne slike in občutenje bolečine začne postopno vračanje v šport. Treningi morajo biti skrbno načrtovani in njihova intenzivnost mora biti postopna.

*Pred začetkom uporabe elektrostimulatorja priporočamo posvet s fizioterapevtom ali zdravnikom. Na voljo vam je več različnih modelov.


 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.