Bolečina v križu pri športu

Bolečina v križu pri športu

O poškodbi in domači rehabilitaciji z elektrostimulacijo

Piše Mateja Bučar, dipl. fizioterapevtka, Ortopedska klinika v Ljubljani, Fizioterapija – Poliklinika., Foto Leon Vidic

Različne študije kažejo, da bolečina v križu prizadane kar 90 odstotkov prebivalstva razvitega sveta. Vzroke lahko iščemo v modernem načinu življenja, telesni neaktivnosti, velikem obsegu sedečega dela, kajenju,...V nasprotju s splošno populacijo so aktivni ljudje ali športniki bolje pripravljeni, bolj razgibani in imajo višji tolerančni prag bolečine. Vendar so po drugi strani večkrat izpodstavljeni visokim obremenitvenim silam na hrbtenico. Pokazalo se je, da je med vsemi poškodbami športnikov kar 15 do 30 odstotkov povezanih z ledvenim delom. Sem spadajo preobremenitveni sindrom in akutne poškodbe ledvenega dela, ki največkrat nastanejo pri treningih, nekaj pa tudi med tekmo.

Anatomija

Poškodbe ledvene hrbtenice v športu nastajajo zaradi različnih obremenitev, ki delujeo posredno iali neposredno na gibalne segmente. Neposredne obremenitve so udarci v mišice, kite, vezi ali vretenca, kar najpogosteje srečamo pri kontaktnih športih (nogomet, rokomet, košarka, borilne veščine,...).posredne obremenitve pa povzroča kombinacija tlačnih - vzdolžnih in vrtilnih sil, pri katerih so najbolj izpostavljeni medvretenčni sklepi, telesa,vretenc in medvretenčne ploščice.
V zadnjih 10 do 15 letih se je močno povečalo število poškodb, predvsem mehko-tkivnih struktur kolena. Poškodbe kolena se dogajajo pri različnih dejavnostih, najpogosteje gre za poškodbe kolena pri delu, športne poškodbe, itd. V večini primerov so prizadeti mladostniki in mlajši odrasli, zato sta nujni pravilna diagnostika in rehabilitacija teh poškodb kolena. Le tako je prizadetemu možno povrniti normalno hojo ter tudi zagotoviti varno in hitro vrnitev k športni rekreaciji.

 

Dejavniki tveganja

Mednje spadajo predhodnabolečina v hrbtenici, splošna omejena gibljivost telesa, predvsem ledvenega dela, slaba telesna pripravljenost, nepravilna obremenitev, prevelika obremenitev, nepravilna tehnika vadbe. Raziskave so pokazale, da so športniki, ki so imeli vsaj enkrat izkušnjo z bolečino v ledvenem predelu, kar trikrat bolj podvrženi vnovični poškodbi ali bolečini.

Delitev vzrokov za bolečino

Mišično – vezivni tip poškodbe je posledica delovanja prevelikih sil, pri katerih nastane raztezna poškodba mišičja (nateg) ali raztezna poškodba vezi (zvin). Bolečina je najhujša prvih 24 do 48 ur in se s počitkom počasi umirja. Pojavi se tudi mišični krč obhrbteničnih mišic, ki je namenjen večji mehanski stabilnosti prizadetega dela.

Zlomi vretenc v predelu ledvene hrbtenice (skok v vodo, padci z višine)
Degeneracija medvretenčne ploščice je proces, ki se pojavi zaradi zmanjšanja vsebnosti vode v medvretenčni ploščici, kar privede do njene zmanjšane prožnosti. Zaradi nenehnega obremenjevanja se počasi pojavljajo razpoke v ploščici, kar po procesih celjenja privede do spremenjenih biomehanskih lastnosti ploščice. Zaradi razpok se lahko pojavi bočenje medvretenčne ploščice v hrbtenični kanal, kar v najslabšem primeru povzroči utesnitev živčne korenine in pekoč občutek po zadnji stran noge.

Spondiloliza ali stresni zlom nastane zaradi prevelikih in dolgotrajnih obremenitev loka vretenca. Počasi se tanjša del loka in nastane prekinitev kosti. To prinese predvsem vrsta gibanja, ki zajema iztegovanje ledvene hrbtenice med vadbo (gimnastika, moderni plesi, dvigovanje uteži,...).

Zdravljenje

Najpogostejši je pojav mišično – vezivnega tipa poškodbe, ki ga lahko zdravi vsak posameznik sam. V začetku svetujemo mirovanje v razbremenitvenih položajih, kot so ležanje na hrbtu ali boku z napol pokrčenimi koleni. Priporoča se tudi uporaba protivnetnih in protibolečinskih zdravil. Za zmanjšanje bolečine je potrebna uporaba protibolečinske elektrostimulacije, npr. endorfinski program in tens, ki spodbudita sproščanje endorfinov (encimi, ki prinašajo občutek ugodja) in enkefalinov (hormon, ki zavira zaznavanje bolečine) na boleče mesto.

Protibolečinski program tens (program, ki ustavi prenos signala o bolečini v možgane) in endorfinski program (povzroča sproščanje encimov endorfinov, ki prinašajo občutek ugodja) ter vaskularizacija (pospeši lokalno prekrvavitev vseh plati mišic, izboljša njihovo preskrbljenost s kisikom, zmanjša mišično napetost in pripomore k boljši aktivaciji in zmogljivosti mišic) s štirimi elektrodami.

To omogoči sprostitev mišičnega krča v ledvenem predelu, odvajanje presnovnih produktov mišice in prostih radikalov zaradi lokalno povečane prekrvavitve.

Samolepilne elektrode postavimo na mesto bolečine in mesta, kamor se bolečina širi. Ker je predel ponavadi širši, je najbolj priporočljiv štirikanalni elektrostimulator, ki ima kar osem elektrod. Aplikacijo ponavljamo večkrat na dan, ena seansa naj traja vsaj 30 minut. Poleg elektrostimulacije so pomembne tudi nežne raztezne vaje, ki izboljšajo razteznost kolagenskih tkiv in zmanjšajo krč paravertebralnega mišičja.

Primer postavitve elektrod, ko se bolečina iz križa nadaljuje v nogo. Protibolečinski program tens (program, ki ustavi prenos signala o bolečini v možgane) in endorfinski program (v primerjav s tensom deluje bolj globinsko, povzroča sproščanje encimov endorfinov, ki prinašajo občutek ugodja) s štirimi elektrodami.

Ko se bolečina umiri, začnemo delati vaje za moč globokih plasti mišic trupa; pomembno je postopno stopnjevanje vaj, saj se lahko drugače stanje še poslabša. V obdobju vračanja v šport se priporoča uporaba elektrostimulacijskega programa vaskularizacija, ki pospeši lokalno prekrvavitev vseh plasti mišic trupa in s tem omogoči večjo količino kisika v stimuliranem predelu, kar pripomore k boljši aktivaciji in zmogljivosti mišic.
*Pred začetkom zdravljenja nujno priporočamo posvet s fizioterapevtom ali zdravnikom.
Slike so simbolne. Za prikaz zdravljenja smo uporabili elektrostimulator Sport-Elec.
Konkretne postavitve elektrod in izbiro ustreznih programov je potrebno prilagoditi specifiki poškodbe.

 

V ponudbi imamo velik izbor tens aparatov in elektrostimulatorjev s katerimi boste uspešno omilili težave, ki vas pestijo. Za več informacij in nasvet nas kontaktirajte ali nas obiščite.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.